Surinin temppeli


Matkoillani Thaimaassa olen nähnyt satoja ja tuhansia temppeleitä ja budhan patsaita. Suurimmaksi osaksi ne ovat erittäin kauniita ja loisteliaita. Munkit ovat köyhiä ja kulkevat avojaloin pelkkä ruskea kaapu päällään. He ovat mukana ihmisten arjessa ja rukoilevat jo anivarhain aamulla ihmisten kanssa heidän lähtiessä töihin. Suomessa kirkon papit ja helluntaikirkon saarnaajat nukkuvat aamulla piiiitkään ja lähtevät sitten kun ehtivät virastoonsa täyttämään tärkeitä papereitaan ja papit pitävät piispojen kanssa tärkeitä palavereitaan kirkon sakramenteista, kasteesta tai ehtoollisesta tai kesäkodin kunnostamisesta tai käyvät homokeskustelua. Palaverin jälkeen he juovat täytekakkukahvit, huutavat yhteen ääneen "emännille kiitos" ja käynnistävät seurakuntakeskuksen pihalla mersunsa ja bemarinsa ja kaasuttelevat tyytyväisinä kotiinsa pullanmuruja lipereissään. Thaimaalainen munkki sen sijaan liikkuu avojaloin, hyppää joskus tarjottuun mopokyytiin ja menee illalla yksinäiselle puiselle petilleen nukkumaan. Tulee mieleen kysymys, kumpi elää lähempänä Jeesuksen opetuksia menemisestä kaikkeen maailmaan ja olla ottamatta toista viittaa mukaansa ja olla huolehtimatta siitä, mitä päällensä pukisi tai mitä suuhunsa laittaisi ja minne päänsä kallistaisi.

En silti aio kääntyä budhalaiseksi ja hylätä isieni uskoa. En halua kulkea kahdeksanosaista tietä lopulliseen päämäärään, nirvanaan, sammumiseen. Sen sammumisen ja nirvanan saavuttaa vasta monien uusien syntymien kautta, milloin koiraksi, milloin hevoseksi, milloin sisiliskoksi ja milloin ihmisapinaksi. Minä haluan uskoa isieni tavoin Isään Jumalaan, kaikkivaltiaaseen maan ja taivaan Luojaan ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainokaiseen poikaan ja Pyhään Henkeen.

Mutta esittelenpä tämän Surinin temppelin ja sen hienon ympäristön kuvin muistaen, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:ylimmäisessä kuvassa istun krematorion portailla miettien maallisen savimajani polttamista tai hautaamista, kun henki ei enää kulje... Nytkin jo niin usein ahdistaa.

Tässä muutamia otoksia temppelialueelta. Toiseksi alimmaisen kuvan temppelirakennus on tehty taidokkaasti pulloista, tummat ovat pieniä energiajuomapulloja ja vaaleat Heineken-olutpulloja. Seurakuntaväki on ollut janoista rakentaessaan temppelialuetta ja pääinsinööri säästi pullot ja niin tehtiin viimeiseksi taidokas taideteos pulloista. Toivottavasti salama ei iske rakennukseen tai pojat ala heittelemään kiviä rakennuksen seinille ja katolle!

1 kommentti:

  1. taidat istua krematorian portailla,meidän kylällä samannäköinen rakennus on krematorio

    VastaaPoista