Sonninäyttely


Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja olen kierrellyt kaikki mahdolliset kohdalle sattuneet näyttelyt: koira-, kissa-, hevos-, matelija-, perhos-, käärme-, kala-, ja tänään pääsin sonninäyttelyyn! Asuntoni läheltä kuului pitkin päivää kovaa meteliä ja näyttelyhän se siellä. Paitsi että olen kiertänyt näyttelyitä, minulla on ollut kaverina ja elättinä yli 50 vuoden aikana lyhyemmän tai pitemmän aikaa hyttysestä ja kärpäsestä alkaen aina lampaaseen ja hevoseen. Koiria ja kissoja on ollut lukematon määrä, linnuista mainittakoon peipot, räksät, varikset, harakat ja korppi unohtamatta nisäkkäistä jänistä, siiliä, hiiriä ja näätiä. Lampaat, kanat, kanit ja räksät syötiin ja hyttyset nieltiin, mutta vasta täällä Thaimaan kuningaskunnassa olen syönyt sellaisia eläimiä kuin pikkulintuja, käärmeitä, koiria, heinäsirkkoja ja muita pikku ötököitä. Sakon Nakonissa syödään näet grillattua koiraa. Rotat ovat suurta herkkua täällä, mutta sen takaan ja vannon, että rottaa en purematta niele!
Kun olin pikkupoika, pyydystin heinäsirkkoja ja hepokatteja ja pidin niitä elätteinä. En arvannut, että 50 vuoden päästä ne ovat rasvassa kypsennettynä ja paahdettuna mitä parhainta herkkuani!
Kun kysyin thaimaalaiselta ystävältäni, mitä mieltä hän on rotansyönnistä, hän vastasi "alooii maak maak". Kieltä hallitseva tietää sen tarkoittavan "erinomaista, suorastaan herkullista!"

SS 13.08.2008:
Intian Biharin maakunta esittää omaperäistä ratkaisua maailman ruokakriisiin: syödään rotat. Paikalliset virkamiehet laskevat, että idea auttaisi laskemaan ruuanhintaa ja kohentaisi samalla köyhien ruokavaliota.
–Lisäksi rottia olisi vähemmän syömään viljasatoja, joista Biharissa puolet menetetään vuosittain rottien ja muiden jyrsijöiden takia, kertoi maakunnan terveysviraston edustaja Vijay Prakash.
Prakash myöntää, että suuren yleisön ennakkoluuloissa riittää toki hälventämistä, ennen kuin rotat kelpaavat ravintoloiden ruokalistoille.
–Köyhimmässä asemassa olevat ovat aina syöneet rottia. Jos he voivat syödä niitä, mikseivät muutkin? Prakash kysyy. Hän muistuttaa, että rotat ovat mainio proteiinin lähde, joten ne voivat auttaa myös aliravitsemuksen hoidossa.

Thaimaalaisen ystäväni kanssa keskustelemme päivän menusta ja hän suositteli kuvassa olevaa sonnia. Samalla hän kysäisi minulta, millaista häräntappoasetta Suomessa käytetään tällaisen hullun sonnin nujertamiseen? En osannut varmasti sanoa, mutta ehdotin napakkaa karateiskua niskassa olevaan kyhmyyn. Taikkua tuntui vastaukseni huvittavan...
Kuten kuvista huomaa, sonnit ovat kivoja eläimiä, jos niitä ei härnää kuten Espanjassa. Mutta eihän karjanäyttely olisi karjanäyttely, ellei siellä olisi ollut myös kauniimman sukupuolen näyttelyä. Ulkona oli autostereoiden soittonäyttely. Volyymiä löytyi miljoona megawattia ja peukalot piti työntää korviin, etteivät pää ja tärykalvot olisi haljenneet.  Näiden autojen päällä tanssi villisti vähäpukeisia tyttölapsia, mistä tässä yksi pimeässä yössä otettu otos.

2 kommenttia:

  1. kyllä sen rotankin grillattuna syö,vrsinkin jos liha on valmiiksi paloteltu lautaselle,eikä tarvitse sitä rottaa jyrsiä grillauskepistä

    VastaaPoista
  2. maurihan sen tietää, kun on thaimaalainen vastavihitty vaimo, joka osaa valmistaa erinomaista riisirottaa!

    VastaaPoista