Thaimaalaisen maanviljelijän Mean Patnuanin elämänlanka katkesi 18.2.2011 kunnioitettavassa 89 vuoden iässä. Hänelle ja vaimolleen Phonille syntyi aikoinaan kahdeksan lasta, 4 poikaa ja neljä tytärtä. Sattumoisin tiemme kohtasivat thaimaalaisen Isanin maakunnan Non Suwanin piirikunnan Crockrackin kylätiellä. Tosin hän siinä vaiheessa oli jo siirtynyt uuteen elämänmuotoon riippuen siitä, millaisen elämän hän oli täällä elänyt budhalaisen uskon mukaan.
Buddhalaisuus on Siddhartha Gautaman opetuksiin perustuva oppi ja uskonto. Buddhalaisuus syntyi Magadhassa (nyk. osa Intiaa) 500-luvulla eaa. Sen perustaja on yleensä historiallisena henkilönä pidetty prinssi Siddhartha Gautama, josta myöhemmin tuli Buddha eli valaistunut.
Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin jumaliin tai palvontamenoja. Myös Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta. Useimmat Aasian buddhalaiset kuuluvat kuitenkin suuntauksiin, joissa Buddhaa pidetään jumalankaltaisessa asemassa. Buddhalaisuuden keskeinen opetus on tehdä hyvää, välttää pahaa ja puhdistaa mielensä. Lopullisena tavoitteena on nirvana eli valaistuminen. Valaistunut ihminen vapautuu samsarasta eli elämän kiertokulusta. Tämä voi tapahtua vain mietiskelyn, eli meditaation, henkisen kasvun ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamisen kautta.
Buddhalaisuus perustuu syyn ja seurauksen, eli karman ymmärtämiseen, mikä tarkoittaa että olemme itse vastuussa omasta tulevaisuudestamme. Lopullisena tavoitteena on nirvana eli valaistuminen. Valaistuminen ilmenee pelottomuutena viisautena, itsesyntyisenä ilona ja aktiivisena myötätuntona ja sen voi saavuttaa meditoimalla[1].
Buddha opetti jälleensyntymisestä kuoleman jälkeen. Tämä jälleensyntyminen ei tarkoita samaa kuin hindulaisten sielunvaellus (inkarnaatio), jossa yksilön sielu siirtyy seuraavaan olomuotoon kokonaisena, vaan pelkän (kuolemattoman) osan uudelleensyntymistä. Elämänsä aikana jokainen tekee hyviä ja pahoja tekoja, jotka tuottavat karmaa. Karman laki vaikuttaa siihen, millaisena eliönä seuraavaan elämään syntyy, ja siten siihen, onko mahdollisuutta valaistua ja vapautua jälleensyntymän kierrosta. Ihmiseksi syntyminen on erittäin harvinaista ja suuri onni, koska päinvastoin kuin eläimillä, ihmisillä on mahdollisuus valaistumiseen. Tämän vuoksi ihmisen tulisikin käyttää elämänsä pyrkimällä valaistumiseen eikä tuhlata sitä. (Wikipedia)
Munkkien joukossa oli myös harvinaisen nuorta munkkiskokelasta, nuorin varmaan 7-8 vuotias!
Me kristityt ajattelemme asioista eri tavalla. Me uskomme, että maallisen elämämme jälkeen pääsemme taivaaseen, ikuiseen iloon ja rauhaan, mikäli olemme ottaneet Jeesuksen opetukset todesta ja olleet hänen seuraajiaan eli opetuslapsiaan. Muussa tapauksessa osamme on lohduton, ikuinen helvetin tuli, koska olemme hyljänneet pelastuksen, jonka Isä Jumala on meille poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta valmistanut.
Huolimatta uskomme erilaisuudesta osallistuin ohikannetun Meanin hautajaisjuhlallisuuksiin ja pidin turpani kiinni siitä, etten ollut budhalainen. Johtuen Meanin aikaansaavuudesta petipuuhissa aikoinaan naapurien ja sukulaisten joukko oli suuri; laskin maahanpanijoita olleen yli 200. Suomessa yksi pappi siunaa vainajan, mutta Meania oli saattamassa pitkälti toistakymmentä munkkia. Tilaisuus kesti reilun tunnin, mutta vanhusta oli surtu talonsa pihalle kootussa surutalossa kuolemasta asti; paikalla oli ollut kymmeniä naapureita ja sukulaisia ja tietysti munkkeja myös.
Olin hautajaistilaisuudessa lähinnä tarkkailijana, paikkani oli varjossa palmupuun siimeksessä munkkien takana
Kuolema on meidän jokaisen kohtalomme, eräänä päivänä elämänlankamme katkeaa ja meidät haudataan maan multiin. Kyseinen vainaja kuitenkin poltettiin ja tuhkat tuodaan kotiin, missä ne säilytetään pikku kupissa. Näin täällä Thaimaassa.